Chleb nasz powszedni... jest podstawowym pożywieniem człowieka od tysięcy lat. Stanowi on jeden z najważniejszych składników diety. Od wieków odgrywał istotną rolę w kulturze. W naszym przedszkolu serwowany z różnych mąk i ziaren cieszy się ogromnym zainteresowaniem małych brzuszków.
W ostatnim tygodniu rozmawialiśmy o ważności chleba i szacunku, jakim powinniśmy go otaczać. Poznaliśmy etapy produkcji oraz wcieliliśmy się w piekarzy. Powstały wspaniałe rogale i buły z masy solnej. Starszaki pojechały do Skansenu Chleba, gdzie przyglądały się maszynom przemysłowym do wyrobu pieczywa. Nasz gość Pani Małgosia-technolog żywności, opowiedziała w jaki sposób kontroluje jakość mąki w laboratorium.
Pamiętajcie nie marnujcie i nie wyrzucajcie chleba, bo grzanki i zapiekanki to całkiem pyszna alternatywa.