Aktualności
Administracja
Media
  • Facebook
Archiwum

Zdrowe przetwory u Apsików

Choć jesteśmy jeszcze mali,
to kucharze z nas wspaniali.

Jesień to czas kiedy robimy przetwory z owoców i warzyw przygotowując zapasy na zimę. Przedszkolaki z grupy Apsików uczyły się jak ważne jest spożywanie owoców i warzyw, a zwłaszcza tych z domowych zapasów. Dowiedziały się wielu ciekawych rzeczy na temat sposobów robienia różnych przetworów, ich przechowywania oraz zastosowania. Ciekawym doświadczeniem dla przedszkolaków było robienie prawdziwych kompotów z jabłek i śliwek. Wszyscy aktywnie uczestniczyli w myciu, krojeniu i układaniu owoców w słoikach. Przygotowane zapasy zanieśliśmy do kuchni, gdzie pani kucharka zapasteryzowała nasze kompociki, które tydzień później mieliśmy okazję skosztować.

Comments are closed.